Op 30 september 2023 is de 5e wedstijd van het Ommelander Loopcircuit gelopen; de Snel Uitzendbureau Eemsmondloop. De weersomstandigheden waren gunstig. Met een temperatuur van ongeveer 18 graden was het prima loop weer. Met een licht windje was het voor de lopers op de kenmerkende lange wegen buiten het dorp genieten van het landschap. In ontmoetingscentrum het Anker was de inschrijving en konden de deelnemers hun startnummer en chip halen.

Om 14:00 uur ging de basisschooljeugd van start voor een aantal rondjes rondom de vijver. De kinderen werden door het publiek luid aangemoedigd en werd er door de kinderen goed gestreden voor een mooi plekje. Alle kinderen kregen als herinnering een mooie medaille omgehangen en voor de nummers 1, 2 en 3 was er ook nog een mooie beker.

Om 15:00 werd het startschot gegeven door Jan Helmantel uit Ten Boer, hij is de oudste loper tijdens de wedstrijd. Samen met de 143 lopers telde hij af om op het exacte tijdstip de lopers weg te schieten met een luchthoorn. De 10 kilometerlopers moeten 2 ronden lopen, deze gaan zowel binnen als buiten het dorp. Vanaf de start op de Lijnbaan werd er hard gelopen om de eerste kilometer in het dorp een goede positie te krijgen voor het voor de aansluitende lange rechte stukken buiten het dorp. Hierna gaan de lopers via landgoed Rensuma over een verhard bospad terug naar dorp. De finish is vanouds rondom de vijver aan de Bommel. Speaker Henk Kooi gaf tijdens de wedstrijd toelichting en sprak de deelnemers moed in.

Barry Bronsema uit Meedhuizen was overall winnaar op de 10 kilometer in een tijd van 35:21. Bij de Heren Senioren was Gerben Vermij uit Leens de snelste, hij legde de 10 kilometer af in 36:15, Martijn Swaagman uit Ten Boer werd 2e en George van der Schans uit Groningen werd 3e. Bij de Heren 40+ was Barry Bronsema categorie en overall winnaar, Jos Vast uit Winsum werd 2e en Chris Ruijgendijk uit Woltersum legde beslag op de 3e plaats. In de categorie Heren 50+ werd Edward Pechler uit Bierum winnaar in 41:05, gevolgd door Frank Marks uit Groningen en Andries Neutel uit Appingedam legde beslag op de derde plek. Bij de Heren 60+ was het goud voor Siemon Henrichs uit Delfzijl in 42:14, het zilver voor Karel Edens uit Groningen en het brons ging naar Klaas Bijsterveld uit Sauwerd.

Bij de dames op de 10 km was overall winnaar Renske Linstra uit Groningen in een tijd van 38:28. Bij de Vrouwen senioren was Renske Linstra de categorie en overall winnaar. Annemarie Souer uit Bedum pakte het zilver en het brons ging naar Garciëlla Evertsz uit Delfzijl. In de categorie dames 40+ was Femke Veldman uit Delfzijl de snelste in een tijd van 42:55, als 2e eindigde Pieternel de Jong uit Sauwerd en de derde plek was voor Martha Wormhoudt uit Lelystad. Bij de dames 50+ kwam Simone Binnema uit Eenrum al eerste over de meet in een tijd van 47:48, gevolgd door Lydia van Oosten uit Siddeburen en Mia Hut uit Winsum werd 3e.

De recreantenloop over de 5 km werd gewonnen door Marcel Werkman uit Spijk in een tijd van 19:16. De snelste dame was Jorinde van der Laan uit Groningen in de tijd van 22:00.

Een aparte competitie binnen de Snel Eemsmondloop is de snelste Meijster man en vrouw. Bij de mannen mag Marinus Janssen (46:20) en bij de vrouwen Kea Rispens (58:38) dit jaar de titel voeren.

De cheque van 75 euro, geschonken door Sporthuis Mossel uit Appingedam, ging naar Bert Jansen uit Usquert.

Alle lopers kregen als eindherinnering het wel bekende zakje aardappelen van Jongens van de Klei mee naar huis.

Mede dankzij het mooie weer kan de organisatie spreken van een uitstekende verlopen wedstrijd.

De volgende en laatste loop van het Ommelander Loopcircuit is de Huis en Hypotheek Ekensteinloop op zaterdag 21 oktober a.s.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Deze verschijnt 6 keer per jaar.