Afgelopen zaterdag werd de Lopster Torenloop voor de 15e maal gelopen. De Lopster Torenloop, deel uit makende van het Huis & Hypotheek Ommelander Loopcircuit, was na
de loop in Stedum en Middelstum, alweer de 3e loop in dit circuit.

Onder prima weersomstandigheden, werd om zes uur onder de “Lopster toren” het eerste startschot gegeven voor de kidsrun. Ruim 50 jeugdige lopers, uit de groepen 1 t/m 8, begonnen met veel enthousiasme en inzet aan hun Lopster Torenloop met allemaal het doel om de felbegeerde medaille te bemachtigen. Voor de eerste 3 snelste lopers van iedere categorie stond een fraaie beker op hen te wachten onder de Lopster Toren.
Deze winnaars waren:
Groep 1-2 Jongens:
1e Ivar Kuijer
2e Naud Hefting
3e Tom Halma

Groep 1-2 Meisjes:
1eIsabel Pfarrer
2e Tess van der Beek
3e Anouk Marinus

Groep 3-4-5 Jongens:
1e Ruben Balkema
2e Davey van der Beek
3e Jonne Slagter

Groep 3-4-5 Meisjes:
1e Ylva Haak
2e Sara Lubani
3e Willemijn Veldman

Groep 6-7-8 Jongens:
1e Sem Slagter
2e Jesse Balkema
3e David Visser

Groep 6-7-8 Meisjes:
1e Anneloes Veldman
2e Carlijn Doff
3e Tess Dammer

Tussen de jeugdloop en de recreatieve en wedstrijdloop vond de NulpuntNul estafette plaats. Dit jaar waren er vijf teams welke zich hadden opgegeven voor deze estafette.
De teams van Aristo Promotions, de lokale feest DJ’s Local Steves, de organiserende MFAC Loppersum, Reunië 2019, de klas van de Lagere School met de Bijbel, die elkaar na de reünie van
2019 weer helemaal gevonden hebben in Loppersum, en De Wereldwinkel gingen al rennend met een, alcoholvrij drankje gevulde, bierpul om de Lopster toren.
De bedoeling was om een met een nog zoveel mogelijk gevulde bierpul, het overgebleven drankje over de finish te brengen op het Marktplein.
Het was een hilarische en felle strijd, welke als uiteindelijke winnaars het team van Aristo Promotions opleverde. Zij mochten, na een nauwkeurige meting van het overgebleven drankje, de wisselbokaal dit jaar overnemen, van de winnaars van de laatste editie in 2019, Jeugdsoos Flits.

Rond de klok van zeven uur werd het startschot gegeven door de Lopster kapper Martin Jurna, die dit jaar zijn 40-jarig jubileum viert, voor de recreatieve en wedstrijdlopers.
Een kleine 150 lopers konden aan hun 5 en 10 km loop beginnen. Dit jaar was de vraag wie de opvolger(ster) zouden worden van Maurice Smit en Marjan Helmantel-Oostinga.
Beide atleten hadden de twee voorgaande edities van de Lopster Torenloop weten te winnen, maar waren dit jaar helaas beide verhinderd en dus zouden er, op deze zonnige eerste zaterdag van juli, twee andere atleten gekroond worden als winnaars van de Lopster Torenloop.

Bij de mannen bleek al gauw dat Gerard Vos uit Appingedam wel oren had naar deze titel. In 2019 was Vos nog als 2e geëindigd achter Maurice Smit, maar dit jaar mocht hij als 1e de finishlijn passeren en deze editie van de Lopster Torenloop op zijn naam schrijven. T.o.v. 2019, waar Vos een tijd liep van (35.00), was hij nu ruim sneller en bracht deze loop tot een goed einde in een mooie tijd van vierendertig minuten en éénendertig seconden. Op de 2e plaats eindigde Demian Zijlstra uit Leermens (35.59) voor Niels Wieringa uit Ten Boer (36.26), die een mooie 3e plaats mocht noteren.

Bij de vrouwen bleek al gauw dat Christien Koning uit Groningen zich prima op haar gemak voelde in de straten en rondom het sfeervolle dorp Loppersum. Onder de aanmoediging van het publiek, en de klanken van de Lopster Streetband LOS, werd zij in een mooie tijd van drieënveertig minuten en zesendertig seconden gehuldigd als opvolgster van Marjan Helmantel-Oostinga.
Het zilver was voor Delfzijlster Femke Veldman (46.57) en het brons was voor Lopster atlete Elise Kool. (47.45)

Bij de heren 40+ werd Willem Lenting (36.49) uit Zuidwolde eerste, gevolgd door Hans Coenraads uit Haren (37.06) en Mathijs de Vroome (37.14) uit Peize.
Bij de heren 50+ werd Mark Grimmius (39.31) uit Wildervank eerste, tweede was Klaas Brouwer (39.32) uit Zuidbroek en derde werd Kees Groenendijk (42.50) Stedum.
Bij de heren 60+ werd Henk Por (40.48) uit Groningen eerste, tweede was H. Hovinga (42.28) uit Wildervank en derde werd Henry Kuipers (43.46) uit Bedum.

Bij de vrouwen 40+, werd al genoemde Marjan Femke Veldman (46.57) uit Delfzijl eerste, Mariska Bosch (50.20) uit Appingedam werd tweede in deze categorie van twee deelneemsters.
Bij de vrouwen 50+ werden al genoemden Christien Koning (43.36) uit Groningen en Elise Kool (47.45) uit Loppersum respectievelijk 1e en 2e, voor Simone Binnema (48.48) uit Eenrum.

Naast deze wedstrijdloop werd er ook nog een trimloop van 5 km verlopen, hierbij was de snelste man Martijn van Haaren (16.29) uit Groningen, en de snelste vrouw was stadsgenote Eline Nijmeijer (20.20). De waardebon van 75 euro beschikbaar gesteld door Mossel Sport uit Appingedam ging naar na loting naar Mia Hut uit Winsum.

Bij de finish kregen de deelnemers na afloop een lekker stuk fruit en een flesje water welke hen werd aangeboden door Albert Heijn Loppersum.
Ook kon er, door te grabbelen in de grabbelton, een leuke prijs mee naar huis worden genomen in het kader van het 20-jarig jubileum van het Ommelander Loopcircuit.
Aan de recreatieve en wedstrijdloop deden 144 deelnemers mee, aan de jeugdloop 54 deelnemers en aan de NulpuntNul-estafette 5 teams van 4 deelnemers.
Hiermee komt het totaalaantal deelnemers op 218. Na een afwezigheid van 2 jaar door de Coronapandemie kan de organiserende MFAC Loppersum
met tevredenheid terugkijken op het aantal deelnemers.

De volgende loop in het Huis & Hypotheek Ommelander Loopcircuit is op 29 augustus de JannesNijboerloop in Ten Boer

De uitslagen en foto’s zijn te vinden in het menu bovenin de pagina onder Seizoen 2022.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Deze verschijnt 6 keer per jaar.