De Lopster Torenloop, dit jaar voor het laatst deel uit makende van het Huis & Hypotheek Ommelander Loopcircuit, was na de loop in Stedum en Middelstum, alweer de 3e loop in dit populaire loopcircuit.

Nadat de dag eerst wat somber begon werd uiteindelijk onder prima weersomstandigheden, de Lopster Torenloop verlopen. Klokslag zes uur werd “onder de door Pé en Rinus bezongen olle Lopster Toren” het eerste startschot gegeven voor de kidsrun. Ruim 90 jeugdige lopers, uit de groepen 1 t/m 8, begonnen met veel enthousiasme en inzet aan hun Lopster Torenloop met allemaal het doel om de felbegeerde medaille te bemachtigen. Voor de eerste 3 snelste lopers van iedere categorie stond een fraaie beker op hen te wachten onder
de Lopster Toren.
Deze winnaars waren:
Groep 1-2 Jongens:
1e Daley Groenewege
2e Justin Frankruijter
3e Daan de Boer

Groep 1-2 Meisjes:
1e Tess van der Beek
2e Anouk Marinus
3e Veerle ten Dam
(De uitslag van de meisjes groep 1 en 2 moest helaas gecorrigeerd worden na het intensief bekijken
van diverse video opnames)

Groep 3-4-5 Jongens:
1e Roene de Roo
2e Gijs ten Dam
3e Luuk Huiskens

Groep 3-4-5 Meisjes:
1e Ispa Gözel
2e Isa Dammer
3e Thirza Zijlstra

Groep 6-7-8 Jongens:
1e Lars ten Dam
2e Ruben Balkema
3e Tije Doff

Groep 6-7-8 Meisjes:
1e Anneloes Veldman
2e Ruth Sebastian
3e Tess Dammer

Tussen de jeugdloop en de recreatieve en wedstrijdloop vond de inmiddels traditionele NulpuntNul estafette plaats. Dit jaar waren er vier teams welke zich hadden opgegeven voor deze estafette. De teams van B.E.D.U.M, team Bloedje Fanatiek, team Last Minute en De Wereldwinkel gingen al rennend met een, alcoholvrij drankje gevulde, bierpul om de Lopster toren. De bedoeling was om een met een nog zoveel mogelijk gevulde bierpul, het overgebleven drankje over de finish te brengen op het Marktplein. Het was een hilarische en felle strijd, welke als uiteindelijke winnaars het team Last Minute opleverde. Zij mochten, na een nauwkeurige meting van het overgebleven drankje, de wisselbokaal dit jaar overnemen, van de winnaars van de laatste editie in 2022, Aristo Promotions.

Rond de klok van zeven uur werd het startschot gegeven door (oud)dokter Booij, die 50 jaar als dorpsdokter fungeerde in Loppersum en inmiddels is gestopt met zijn werkzaamheden. Ruim 190 recreatieve en wedstrijdlopers konden nu ook aan hun 5 en 10 km loop beginnen. De lopers volgenden nagenoeg dezelfde route als vorig jaar in en om het fraaie dorp Loppersum.
De organiserende MFAC Loppersum was wel genoodzaakt een kleine aanpassing aan de route te doen. I.v.m. wegwerkzaamheden kon er dit jaar namelijk niet via de Lagestraat worden gelopen, dus werd de route iets omgelegd en gingen de lopers nu vanaf de Wijmersweg via Schipsloot, laatste gedeelte Lagestraat naar de Hogestraat vanwaar start/finish op het Marktplein werd bereikt. Deze aanpassing deerde de deelnemers echter niet, en na ruim 17 minuten was het Harm Schoonveld uit Bedum die als eerste de start/finishlijn op het Marktplein passeerde en begon aan zijn 2e ronde van 5 km. In deze 2e ronde werd hij fel op de huid gezeten door Gideon Douma uit Appingedam en Gerben Vermij uit Leens. Uiteindelijk bleek dat “Damster” Gideon Douma de langste adem had en hij won dan ook overtuigend deze 16e editie van de Lopster Torenloop in een mooie tijd van vijfendertig minuten en drieënveertig seconden. Op de 2e plaats eindigde Gerben Verweij (36.05) voor Harm Schoonveld (36.12), die uiteindelijk het 3e treetje op het podium mocht beklimmen.

Bij de vrouwen bleek dat Renske Linstra uit Groningen zich prima op haar gemak voelde in de straten in en rondom Loppersum. Onder de aanmoediging van het publiek, en de klanken van de Lopster Streetband LOS, werd zij in een mooie tijd van achtendertig minuten en vijfenveertig seconden gehuldigd als winnares van deze Lopster Torenloop. Het zilver was voor Annemarije Souer uit Bedum (41.35) en het brons was voor Delfzijlster atlete Janny Dammer. (47.19) Bij de heren 40+ werd Barry Bronsema (35.50) uit Meedhuizen eerste, gevolgd door Chris Ruigendijk uit Woltersum (38.48) en Erwin Klaassen (39.32) uit Gasselte. Bij de heren 50+ werd Frank Marks (39.29) uit Groningen eerste, tweede was Peter Meijer (39.34) uit
Bedum en derde werd Edward Pechler (40.31) eveneens uit Bedum. Bij de heren 60+ werd Siemon Hinrichs (41.17) uit Delfzijl eerste, tweede was Klaas Bijsterveld (44.33) uit Sauwerd en derde werd Auke Douma (44.51) uit Appingedam.

Bij de vrouwen 40+, werd Femke Veldman (42.50) uit Delfzijl eerste, Mariska Bosch (48.33) uit Appingedam werd tweede en Marinda Gankema (49.05) uit Veenoord werd derde. Bij de vrouwen 50+ werd, meervoudig Lopster Torenloop winnares, Marjan Helmantel (43.27) uit Eelde eerste, tweede werd Lopster Elise Kool (47.35), voor Simone Binnema (47.58) uit Eenrum. Naast deze wedstrijdloop werd er ook nog een trimloop van 5 km verlopen, hierbij was de snelste man Mark Wiltjer (19.15) uit Delfzijl, en de snelste vrouw was de jeugdige Emma Dijkstra uit Stedum. (23.01).

De door Sporthuis Mossel beschikbaar gestelde cadeaubon werd gewonnen door Hein Kooi uit Appingedam. Bij de finish kregen de deelnemers na afloop een lekker stuk fruit en een flesje water welke hen werd aangeboden door Albert Heijn Loppersum. En nadat de deelnemers een fraaie herinneringsmedaille om de nek gehangen te hebben gekregen konden ze moe maar voldaan terugkijken op een succesvol verlopen Lopster Torenloop. Aan de recreatieve en wedstrijdloop deden 192 deelnemers mee, aan de jeugdloop 91 deelnemers en
aan de NulpuntNul-estafette 4 teams van 4 deelnemers. Hiermee komt het totaal aantal deelnemers op 299. Een aantal waar de organiserende MFAC Loppersum met tevredenheid op kan terugkijken. De volgende loop in het Huis & Hypotheek Ommelander Loopcircuit is op 04 september de Jannes Nijboerloop in Ten Boer.

Uitslagen Lopster Torenloop, zaterdag 1 juli 2023
Foto’s Lopster Torenloop, zaterdag 1 juli 2023 door Rick Achterkamp
Foto’s Lopster Torenloop, zaterdag 1 juli 2023 door Herman Rinket

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Deze verschijnt 6 keer per jaar.