Het Huis & Hypotheek Ommelander loopcircuit werd afgelopen zaterdag voor de laatste keer afgesloten op het fraaie landgoed Ekenstein te Appingedam. Vaak klonk het woord “jammer” maar het huidige tijdregistratieteam kon geen geschikte opvolgers vinden en daarmee komt een einde aan het ruim twintig jarige loopcircuit in Noord Groningen.
De voortekenen waren qua weersomstandigheden niet best. De gehele vrijdag kwam de regen met bakken uit de hemel. Maar op de dag van de loop waren de weergoden de organisatie en de 159 deelnemers beter gezind. Om 14.00 uur werden de deelnemers weggeschoten voor hun loop van vijf of tien kilometer op en rond landgoed Ekenstein. Barry Bronsema (Meedhuizen) en Annemarije Souer (Bedum) voltooiden als eerste hun tien kilometer.

In de klasse Heren toonde Gerben Vermij uit Leens zijn constante vorm van het afgelopen seizoen nog maar eens. Hij kwam als eerste terug bij start en finish. Gideon Douma deed anderhalve minuut langer over de twee ronden op het landgoed. Ricardo Damminga uit Baflo verraste met een derde plaats. De klasse Heren 40+ kende in Barry Bronsema een prima winnaar. Met de overwinning in zijn leeftijdsklasse was hij tevens de snelste heer overall. Willem Lenting uit Zuidwolde was ook weer eens van de partij in het loopcircuit. Hij gaf zijn deelname glans met een prima tweede plek. Chris Ruigendijk uit Woltersum ging er met de derde prijs vandoor. Frank Marks uit Groningen domineerde dit seizoen bij de Heren 50+. In Appingedam toonde hij zijn goede vorm met een fraaie overwinning. Edward Pechler uit Bierum deed een halve minuut langer over de afstand en Pieter-Jan Kooi uit Loppersum ging met het brons aan de haal. Misschien was de tweede plaats van Siemon Henrichs uit Delfzijl wel verrassend. Alle voorgaande lopen in 2023 had hij gewonnen in de klasse Heren 60+. Nu was het Harmannus Hovinga uit Windervank die met de hoofdprijs naar huis ging. Achter Henrichs eindigde Karel Eden uit Groningen op de derde plaats.

In de klasse Dames was ook nu Annemarije Souer uit Bedum veruit de sterkste. Ruim twee minuten bedroeg haar voorspong op Tessa de Vries uit Noordwolde. Janny Dammer (Delfzijl) snelde naar een mooie derde prijs. Femke Veldman uit Delfzijl ging in 2023 door met waar zij in 2022 was begonnen, winnen van alle wedstrijden in de klasse Dames 40+. Vijf minuten bedroeg haar voorsprong op Marieke Otten uit Groningen die op haar beurt Mariska Bosch (Appingedam) een kwart minuut voor bleef. Bij de dames 50+ werd vooraf gegokt op Simone Binnema IEenrum) als winnares. Een voorspelling die volledig werd waargemaakt door het Artemis-lid. De immer spontane Lydia van Oosten uit Siddeburen deed van zich spreken met een prima tweede plaats. Frouk van Dijken (Loppersum) volbracht de Ekensteinloop als derde. Marcel Werkman en Emma Dijkstra waren de eerste heer en dame die de recreatieve loop van vijf kilometer volbrachten.

Na afloop bedankte Bert ter Harkel namens Huis & Hypotheek de organisatie voor de vele mooie jaren waarin het circuit voor velen zoveel betekende. Namens de organisatie haalde Abe Kampen enkele herinneringen op aan twintig jaar loopcircuit en bedankte iedereen die zijn/haar steentje heeft bijgedragen aan het grote succes dat het circuit al die jaren geweest is. Daarna werden de overall prijzen voor het circuit 2023 uitgereikt.

Teruggezien kan worden op een geslaagde Ekensteinloop waarin afscheid werd genomen van het fenomeen Ommelander loopcircuit.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Deze verschijnt 6 keer per jaar.